Kolme hyvää syytä matkustaa Skotlantiin


Skotlanti - Tuo luvattu linnojen, nummien ja viskien maa

Monet vuodet on tullut haaveiltua matkasta Skotlantiin. Haaveissa ei ole ollut mikään siisti kaupunkiloma Edinburghiin, vaan oikea seikkailumatka Skotlannin ylämaille.

Tarinat William Wallacen johtamasta vapaustaistelusta Englantia vastaan, sekä 1700 luvun jakobiittikapinoista, ovat olleet suuria innoittajia matkan suunnittelussa. Mallasviskien ystävänä olen kokenut myös pientä velvollisuuden tunnetta vierailla tuolla elämän veden (eli uisge beathan, kuten gaelin kieliset kiltteihin pukeutuvat ystävämme viskiä nimittävät) alkulähteillä.

Nyt tuo haaveiden matka tuli toteutettua. Matka-ajankohta osui huhtikuun loppuun. Siinä mielessä ajankohta oli todella passeli, että kuumin turistikausi ei ollut vielä alkanut. Nyt onnistui vielä löytää kohtuuhintaisia yöpymispaikkoja. Viimeiset pari yötä tuli varattua vasta noin viikko ennen reissua. Vaikka turistikausi on vasta alkamassa, niin silti useat b&b -paikat, joita muuten Skotlanti on tulvillaan, myivät ei oota. Jos meinaat matkata Skotlantiin kesäkuukausina, niin suosittelen varaamaan yöpymispaikat jo hyvissä ajoin. Tässä kolme syytä, miksi minun mielestä kannattaa matkustaa juuri Skotlantiin.



1. Linnat ja muut historialliset rakennukset


Skotlanti on täynnä linnoja. Osa linnoista on edelleen asuttuja, tai niissä on muuta toimintaa. Osa taas on enemmän tai vähemmän raunioita. Linnojen lisäksi Skotlannista löytyy lukuisia muita historiallisia ja silmiä hiveleviä rakennuksia. Todella moniin paikkoihin on kuitenkin pääsymaksut, jos mielii yhtään lähemmäs rakennuksia tarkastelemaan. Skotlanti on siis loistava matkakohde, jos yhtään maan historia tai arkkitehtuuri kiinnostavat.



Eilean Donanin linna on edelleen käytössä. Suosittelen tekemään kierroksen, jossa pääsee tutkimaan linnaa sisältä käsin.

Omalla reissulla tuli nähtyä karkeasti noin kymmenen eri linnaa. Ei niihin ehtinyt kyllästyä, vaikka niitä löytyi lähes jokaisesta kylästä. Vielä jäi monta hienoa paikkaa näkemättä. Johan tässä on tullut mietittyä uutta matkaa, joten eiköhän noita linnoja vielä pääse lisää näkemään.



2. Maisemat ja patikointimahdollisuudet


Jos Skotlannissa on järkyttävä määrä linnoja, niin on se myös täynnä aivan käsittämättömiä maisemia. Skotlanti on jokaisen patikoijan, ulkoilijan tai eränkävijän ehdoton matkailukohde. Valitettavasti omalla reissulla ei ehtinyt patikoimaan, kuin yhtenä päivänä. Patikointikohteeksi valikoitui Skotlannin länsirannikolla sijaitseva Skyen saari. Siellä tuli vietettyä pari yötä. Ajaessamme saarelta takaisin Edinburghiin, ohitimme muunmuassa maan korkeimman vuoren Ben Nevisin sekä huikean hienot maisemat tarjoavan laakson Glen Coen. Alueella on lukuisia polkuja, joista voit valita lyhyempiä tai pidempiä patikointireittejä.



Patikointipäivä Skyen saarella ja Old Man of Strorr, eli Skotlannin kuuluisimmat kivimuodostelmat.

Lähdet sitten patikoimaan tai kaupunkilomailemaan, niin suosittelen varautumaan hyvällä vaatetuksella. Skotlantilainen sää tuppaa nimittäin vaihtumaan nopeasti ja usein, aurinkoisesta sateiseen, tuulisesta aurinkoiseen. Omalla matkalla tuulen- ja vedenpitävä takki oli aivan ehdoton. Jos mielii ulkoilemaan, niin itse kyllä suosittelen suuntaamaan etelästä pohjoiseen. Maisemat muuttuvat maili maililta komeammiksi, mitä ylemmäs Edinburghista nousee kohti ylämaita.


Huomioita saaren autoliikenteestä sen verran, että tiet ovat erittäin kapeita, paikoitellen vain yksikaistaisia. Lisäksi tiet ovat osittain melko huonokuntoisia ja paikalliset kanssa-autoilijat ajavat huomattavasti kovempaa kuin nopeusrajoitukset sallivat.



3. Elämän vesi


Viski, viski ja viski. Jos yhtään mallasviskit kutittelevat omia makuhermoja, niin Skotlanti on se ainut ja oikea matkailukohde. Jos Skotlanti on pullollaan linnoja ja henkeäsalpaavia maisemia, niin kyllä on muuten viskitislaamojakin. Lisäksi kun miettii, että jokaisella tislaamolla on useampaa erilaista viskiä, niin ei lopu maisteltavat ihan hetkessä kesken.


Tällä kertaa oli nuo linnat ja maisemat keskiössä, joten tislaamoja ei valitettavasti ehtinyt kiertämään kuin yhden. Tämäkin tislaamo valikoitui täysin sijaintinsa perusteella. Itselle hieman tuntematon Ben Nevis -tislaamo, joka sijaitsee Fort Williamin kaupungissa, aivan muutaman kilometrin päässä toiseksi viimeisestä majapaikastamme. Tislaamokierrokseen kuului neljä erilaista viskimaistiaista.



Kierroksella Ben Nevis -viskitislaamossa. 

Vaikka tislaamoja ei ehtinyt enempää näkemään, niin tokihan viskeihin tuli tehtyä läheisempää tuttavuutta paikallisissa anniskeluravintoloissa. Ja kyllähän sieltä kotiinkin muutama pullo tuliaisiksi mukaan tarttui. Shoppailut tuli tehtyä Edinburghissa kahdessa eri liikkeessä: Royal Mile Whiskies ja The Whisky Trail. Sain erittäin asiantuntevaa palvelua molemmissa liikkeissä. Kerroit vain minkälaista viskiä olet hakemassa niin vaihtoehtoja löytyi. Eikä tietenkään tarvinnut ostaa sikaa säkissä, vaan palveluun kuului luonnollisesti myös maistiaiset. Hinnoiltaankin viskit ovat luonnollisesti kotimaan hintoihin nähden edullisempia.


Viikko on todella lyhyt aika Skotlannin valloitukseen. Nähtävää ja koettavaa riittäisi helposti useammalle viikolle, viskeistä puhumattakaan... Jostain täytyy kuitenkin aloittaa, ja viikossa saa jo hyvän pintaraapaisun kilttikansan kulttuurista. Ota siis mukava asento sohvallasi ja varaa lennot Skotlantiin. Tämän jälkeen voit palkita itsesi lasillisella hyvää viskiä. Itse joudun tällä kertaa tyytymään vain tuohon jälkimmäiseen.

Kommentit