Viski maistuu paremmalta Glencairn-lasista



Viski eli aqua vitae, jona latinaa puhuvat irlantilaismunkit elämänvettä Skotlantiin tuodessaan nimittivät. Kauas on tultu niistä ajoista, kun viskin tislaaminen Skotlannissa sai alkunsa. Ajan kuluessa viskin tislaaminen on kehittynyt, kuten myös juomakulttuuri sen ympärillä.

Viskillä ei varsinaisesti ole ollut yhtä virallista lasia, josta sitä kuuluisi juoda. Kuitenkin varmasti tunnetuin ja yleisin on suoraseinäinen, lieriömäinen on the rocks lasi. Tämän tyylisestä lasista viskiä näkee yleisimmin tarjoiltavan, jäillä tai ilman. Tällaisesta lasista olen itsekin alunperin oppinut viskini nauttimaan. Mutta koska en halua olla niin kuin kaikki muut, vaan katu-uskottava viskihipsteri, hankin itselleni Glencairnin maistelulasit. 



Se mikä Glencairn-lasista tekee niin ihmeellisen, että jokainen viskejä enemmän hifistelevä napsusuu mielii tuollaista käyttää, on nimenomaan lasin muoto. Lasin muoto perustuu nosing copita -lasiin, joka muistuttaa muodoltaan tulppaania. Lasi on siis hieman pyöreämpi maljaosasta ja kapeneva suuosasta. Tämän tyyliset lasit ovat olleet yleisesti viskin tislaajien ja ammattilaisten käytössä.

Lasin muoto vaikuttaa siis suuresti viskin tuoksuun ja makuun. Itse olen huomannut että Glencairn-lasista viskin tuoksu on voimakkaampi ja selkeämpi. Alkoholi ei myöskään tule yhtä selkeästi läpi, kuin esimerkiksi on the rocks lasista. Haju- ja makuaisti kulkevat käsi kädessä, joten samat huomiot tulevat selkeästi esiin myös viskin maussa.


Glencairn-lasi on muodoltaan hienostunut ja tyylikäs. Lasin muodolla on myös suuresti vaikutusta viskin makuun ja tuoksuun.

Glencairnin lasi ei tosiaan ole ainut maistelulasi, joka on suunniteltu tarkoituksenmukaisesti juuri viskille. Enkä väitä että lasi olisi paras tai ainut oikea vaihtoehto. Valmistajia on monia, kuin myös erilaisia laseja. Moni viskitislaamo onkin valmistanut juuri omalle viskille tarkoitettuja maistelulaseja.

Usean tunnin kenttätestauksen jälkeen voin kuitenkin todeta, että Glencairn onnistuu erinomaisesti siinä, mitä lasin muodolla haetaan.
  1. Viskin väri ja hohto tulevat hienosti esiin
  2. Viskin aromit säilyvät lasissa ja tulevat selkeästi esiin kapenevan suuosan ansiosta
  3. Kapenevasta muodosta huolimatta helppo juotavuus hieman avautuvan suuosan ansiosta
  4. Hyvän tuntuinen kädessä ja erittäin tyylikkään näköinen


Jos siis pidät itseäsi viskimiehenä tai -naisena tai olet trendikkäästi jotain siltä väliltä, niin kannustan ehdottomasti kokeilemaan erilaisia laseja elämän veden nautiskeluun. Ei muuta kuin klyyvari ja makunystyrät herkille ja testailemaan, miltä se oma lempiviski tuoksuu ja maistuu erilaisista laseista. Minä jatkan kenttätestausta tämän Glencairn-lasin kanssa.

Slàinte - terveydeksi!

Kommentit