Uskalla kokeilla erilaisia oluita ja löydä suosikkisi

Oluen ystävänä ja hifistelijänä on ollut ilo seurata suomalaisen olutkulttuurin rikastumista viime vuosina. Erikoisoluille varatut hyllytilat ovat pidentyneet ja joissain kaupoissa on jo omat hyllyt ulkomaisille ja kotimaisille pienpanimo-oluille.


Juhannuksen maistelukattaus. Blonde ale - Saimaa brewing, American pale ale - Fat lizard brewing, Lager - San Miguel, Amber ale - Maku brewing, Vehnä - Prykmestar, Cloudberry saison - Pyynikin käsityöläispanimo, Lime & ginger wheat ale - RPS brewing


Pienpanimoita ilmestyy nyt kuin sieniä sateella. Tätä myötä hyviä oluita alkaa olemaan enemmän, kuin kaupoissa olisi edes hyllytilaa. Eli jos tykkäät oluesta, niin suosittelen rohkeasti kokeilemaan jotain muutakin kuin niitä tukkupakkauksissa myytäviä hanalagereita. Tässä muutama kokeilemisen arvoinen oluttyyppi:

IPA eli India pale ale

Tämä on juurikin se tosi hipstereiden olut nro.1. Voimakkaasti humaloitu ja yleensä maultaan hedelmäinen olut. Vaatii ehkä hieman enemmän totuttelua, mutta aivan loistava olut esimerkiksi liharuuan kyytipojaksi. Maistuu kyllä ihan sellaisenaankin. Kokeile myös muita alen eri alatyyppejä, kuten esimerkiksi pale alea.

Mustan Virran Panimon panemaa pale alea Savonlinnasta. Mukavasti humalainen, mutta ei yhtä tuhdisti humaloitu olut kuin India pale ale eli IPA.

Vehnäolut

Vehnäoluitakin löytyy erilaisia. On vaaleaa ja suodattamatonta, vahvempaa ja tummempaa, kirkasta ja hieman maustettua vaihtoehtoa. Kun seuraavaksi suuntaat olutterassille, kuuman auringon paahtaessa pilvettömällä taivaalla, kokeile janonsammuttajaksi virkistävää suodattamatonta vaaleaa vehnäolutta. Loisto valinta kesäpäivälle. Maultaan hedelmäinen ja raikas. 

Kaiserdomin Hefe-Weißbier. Maultaan heleän raikas ja hedelmäinen vehnäolut.

Pilsner ja Lager

Pilsner on hyvin samantyylinen olut kuin lager. Vaalea ja raikas olut. Se mistä pilsnerin useimmiten erottaa lagerista, on sen humalaisempi maku. Kelpo valinta jos tykkäät lagerista, mutta haluat lisää luonnetta oluen makuun. Suomessa nimitetään ykkösolutta pilsneriksi. Pilsner ja pilsneri ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Älä siis sekoita pilsner oluita pilsneriin.


21st century lager Brewdogin panimolta Skotlannista. Brewdogin panimolla tiedetään miten olutta pannaan. Vahva suositus tälle lagerille ja muillekin kyseisen panimon oluille.

Portteri

Hieman tuhdimpaa olutta jopa pieneen ja ikävään pikkunälkään. Väriltään portteri on tumman ruskeaa tai jopa mustaa. Portteriin käytetään paahdettuja maltaita, jotka antavat oluelle tyypillisen paahteisen ja syvän maun. Olemukseltaan portteri on ruokaisa ja täyttävä olut. Sopii vaikka pääsiäispöytään mämmin korvaajaksi. Kokeile vaikka!

Tässä oli nyt muutama erilainen vaihtoehto, joilla pääsee oluiden maisteluissa jo alkuun. Lisää erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti. Rohkeasti vain niiden olutlaatikoiden, 6-packien, 8-packien jne. ohi sinne lähikaupan oluthyllylle tutkimaan, mitä sieltä löytyy. Ja ei muuta kuin makunystyrät herkille. 

















Kommentit