Santa Maria Novella - Tabacco toscano

Tabacco toscano


Tuoksu on yksi tyylini kulmakivistä. Kuten vaatteet, valitsen myös tuoksun aina tilanteen, ajankohdan ja mielialan mukaan. Haluan että valitsemani tuoksu täydentää asukokonaisuuttani ja luo tyyliini sen viimeisen silauksen. Kun puhutaan tyylikkäästä pukeutumisesta, ei tuoksun merkitystä kokonaisuuden kannalta voida sivuuttaa.

En ole koskaan ollut hajuvesien suuri kuluttaja. Toki olen aina pitänyt miellyttävistä tuoksuista, mutta en ole koskaan omistanut kerralla kuin muutaman hajuveden. Tässä jokunen kuukausi sitten huomasin, että käytöstäni puuttui kokonaan kesään sopiva kevyempi tuoksu. Tiedossa oli viikon lomamatka Firenzeen, joten sieltä siis uutta parfyymia metsästämään.


Tabacco toscano

Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella

Matkani kävi Santa Maria Novellan aukion laidalla sijaitsevaan hajuvesiliikkeeseen Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. Kyseessähän ei ole mikä tahansa pulju, vaan vuodesta 1612 asti toiminut, alunperin munkkien pitämä apteekki. Nykyään se toimii lähinnä hajuvesi- ja kosmetiikkaliikkeenä.

Suosittelen lämpimästi vierailemaan siellä jos matkustat Firenzeen. Itse liike on jo näkemisen arvoinen, vaikka et ostohousut jalassa sinne menisikään. Paikka uhkuu historiaa ja italialaista tyylikkyyttä. Kokonaisuuteen kuuluu itse myymälä, museo ja teehuone. Ilmeisesti olin sen verran fiilareissa omasta vierailustani, että unohdin kokonaan ottaa kuvia paikasta.

Tabacco toscano

Mukaan tarttui hieman erikoisempi tuoksu: Santa Maria Novellan Tabacco toscano. Se ei lähtökohtaisesti ollut tyyliltään sellainen tuoksu jota etsin, mutta kolahti meikäläisen klyyvariin kuin nyrkki nakkikiskan jonossa. Alunperin ajatuksissa oli hankkia kesäinen, vahvasti sitruksinen, raikas ja hieman makea tuoksu. Tabacco toscano on kevyt ja kesäinen, mutta erikoisen siitä tekee nimensä mukaisesti tupakka. 

Tuoksusta kirjoitettu kuvaus menee jotakuinkin seuraavasti:
  • latvatuoksussa on bergamottia ja jasmiinia
  • Sydäntuoksussa on tupakkaa ja koivunlehteä
  • Juurituoksussa on vaniljaa, pihkaa ja mallasta
Omat aistini eivät ole niin harjaantuneet, että olisin itse osannut kuvauksen näin yksityiskohtaisesti avata. Näin neljän kuukauden käytön jälkeen kuvailisin tuoksua sanoilla: vaniljaista savua kesäillassa. 


Tabacco toscano

Tuoksun rakenne

En ole erityisemmin perehtynyt tuoksujen maailmaan. Kiehtovia tuotteita kuitenkin ovat ja hieman osaan avata, mitä nuo latva-, sydän- ja juurituoksut tarkoittavat.

Latvatuoksu on se ensimmäinen ja voimakkain tuoksu, joka on aistittavissa heti kun hajuvettä suihkautetaan iholle. Sen kesto on yleensä vain joitakin minuutteja. Latvatuoksussa on aistittavissa hajuveden keveimmät ja nopeimmin haihtuvat tuoksut. Näitä ovat yleensä esimerkiksi eri sitrukset kuten bergamotti.

Latvatuoksun haihduttua, nousee esiin sydäntuoksu. Sydäntuoksu luo hajuvedelle sen luonteen ja ytimen, jonka perusteella hajuvesi myös kuvaillaan. Sydäntuoksu on yleensä rikas ja täyteläinen.

Lopuksi hajuvedestä on aistittavissa juurituoksu, joka kestää iholla pisimpään. Juurituoksussa on monesti myskiä, puuta ja erilaisia mausteita. Sellaisia tuoksuja jotka antavat hajuvedelle pohjan ja jotka auttavat latva- ja sydäntuoksuja kestämään pidempään.


Tabacco toscano

Tuoksut vuodenajan mukaan

Tuoksuja käytetään yleensä kausittain. Kevyet ja raikkaat tuoksut sopivat kevääseen ja kesään, kun taas tummat ja mausteiset tuoksut toimivat oivallisesti syksy- ja talviaikaan. Huomaan että sama trendi toteutuu myös itselläni. Keväällä valon lisääntyessä ja vaatteiden keventyessä, tekee mieli vaihtaa tummemmat tuoksut kevyempiin ja raikkaampiin. Vastaavasti taas syksyn tullen, paksumpien ja tummempien vaatteiden myötä, myös mieltymykset tuoksujen osalta muuttuvat täyteläisiin ja mausteisiin. 

Tabacco toscano on jotain näiden väliltä. Siinä on keveyttä ja tietynlaista kesäistä olemusta. Tuoksusta löytyy kuitenkin syvyyttä ja lämpöä, vaniljaista tupakkaa ja pihkaa, ja sopii se näin mielestäni erittäin hienosti myös syksyyn ja talveen.


Tabacco toscano

Ajatukset ja yhteenveto

En ole ennen omistanut mitään vastaavaa tuoksua. Kyseessä on unisex-tuoksu, kuten kaikki Santa Maria Novellan hajuvedet. Mielestäni Tabacco toscano on kuitenkin hyvin maskuliininen. Se on sopivan kevyt ja jollain tapaa hedelmäinen tuoksu, olematta kuitenkaan liian naisellinen. Tupakan ja savun olemus on hienostunut ja yhdessä vaniljan kanssa erittäin miellyttävä yhdistelmä. Ainut miinus tuoksun kestolle. Se nimittäin haihtuu poikkeuksellisen nopeasti iholta. Hintaansa nähden toivoisi pidempikestoisempaa tuoksua. Mutta hei, ei kaikkea voi saada.

Santa Maria Novellan historia hajuvesibisneksessä on kiehtova ja inspiroiva. Innostun kun esineillä ja asioilla on jokin tarina tai pitkät perinteet. Tabacco toscano on verrattain melko uusi hajuvesi. Se lanseerattiin vuonna 2008. Itse Santa Maria Novellan perinteet hajuvesien valmistuksessa juontavat juurensa kuitenkin satojen vuosien takaa.

Kommentit