Lagavulin 16 Year Old Single Malt - Savuviskin ystävälle


Lagavulin on varmaan yksi tunnetuimmista skottiviskeistä, ainakin jos puhutaan savuviskeistä. Nyt on hyvä syy kaataa pieni ryyppy viskiä ruumiin ja mielen lämmikkeeksi ja mikäs sen parempi vaihtoehto olisi, kuin karulta Islayn saarelta ponnistava Lagavulin ja sen 16 vuotias pullote. Aromiaan kyseinen viski on kehittänyt vuorollaan vanhoissa bourbon- ja sherrytynnyreissä. Nyt siemaillessani tätä nestemäistä kultaa, kerron minkälaisesta tislaamosta ja viskistä on kysymys. Mitä erityistä Lagavulinissa on valtaosaan muihin viskeihin verrattuna, miltä se maistuu ja miksi juuri kyseinen viski on mielestäni oivallinen valinta tähän syksyltä tuntuvaan maaliskuuhun. 


LAGAVULININ TISLAAMO

Avataan ensin hieman minkälaisesta tislaamosta on kysymys ja mitä erikoista Lagavulinissa on valtaosaan muihin skottiviskeihin verrattuna. Lagavulin on vanha tislaamo ja se on perustettu virallisesti 1816 Islayn saarella Skotlannissa. Alueella on kuitenkin ollut tislaamotoimintaa jo huomattavasti aiemmin. 

Skotlanti on jaettu viiteen viskialueeseen: Highland, Lowland, Speyside, Islands ja Islay. Jokainen alue on tunnettu maultaan ja luonteeltaan omanlaisista viskeistään. Näistä Islay on kuuluisa hyvin savuisista viskeistä. Toki savuisia viskejä löytyy muiltakin viskialueilta, mutta Islay on savuviskien “kotipaikka” ja saaren tislaamoista juuri Lagavulin on tehnyt uraa uurtavaa työtä savuisten viskien kasvaneen suosion osalta. Nyt maisteluvuorossa oleva Lagavulinin 16 vuotias on tislaamon ns. Perustuote. Jos olet Lagavulinin viskeihin tutustunut, niin todennäköisesti ensikosketus on tapahtunut tämän viskin kautta. 

TURVESAVUISET VISKIT

Viski saa pääosin makunsa ja luonteensa kypsytysvaiheessa käytettävästä tammitynnyristä tai tynnyreistä, mikäli viskin kypsytyksessä käytetään useampaa erilaista tammitynnyriä. Ennen tynnyrikypsytystä on kuitenkin työvaiheita, joilla on merkittäviä vaikutuksia lopputuotteen makuun ja luonteeseen. 

Yksi näistä työvaiheista on mallastus ja etenkin siinä tapahtuva maltaiden kuivatus. Kuivatus tapahtuu perinteisesti niin että maltaat levitetään kuivaamon rei’itetylle lattialle ja niiden läpi ohjataan kuumaa ilmaa. Savuviskeille tyypillinen savun aromi muodostuu tässä vaiheessa, kun kuivaamossa poltetaan turvetta, ja tätä turvesavua käytetään näiden maltaiden kuivattamiseen. 

Viskien savuisuutta mitataan turvesavun määrällä ppm (parts per million) eli mitä korkeampi ppm arvo on, sitä enemmän mallastuksessa on käytetty turvesavua ja viskin savuaromi on tällöin myös voimakkaampi. 16 vuotiaan Lagavulinin ppm arvo on 40. Eli puhutaan melko voimakkaasta savun aromista.



MAKUKUVAUS JA JOHTOPÄÄTÖKSET

Makuaisti ja makukokemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Minä saatan löytää tästä viskistä sellaisia makuja, mitä sinä et välttämättä löydä. Ja tietenkin sama toisinpäin. Maku- ja hajuaisti ovat siitä mielenkiintoisia aisteja, että niitä pystyy kehittämään maistelemalla ja haistelemalla. Seuraavaksi omat havaintoni 16 vuotiaasta Lagavulinista.

Väri:
Väriltään viski on melko tumma. Kyllä huomaa että kypsytyksessä on käytetty cherrytynnyriä. Erittäin kaunis meripihkan tai karamellisoidun sokerin ruskea sävy.

Tuoksu:
Tuoksusta löysin hiiltä ja hiiltynyttä vaaleaa puuta, turvetta ja savua. Hentoa appelsiinia ja appelsiinin kuorta, hedelmäisyyttä ja mausteita.

Maku:
Aluksi viski iskee aika terävästi. Hiiltynyttä puuta, vaaleaa puuta, turvetta, edelleen hentoa appelsiinia ja hedelmäisyyttä. Melko kuiva, kliininen, mineraalinen ja jopa erikoisella tavalla suolainen. Merellinen fiilis joka vie mielikuvissa kalastajatorille Islayn satamakaupunkiin.

Jälkimaku:
Jälkimaussa edelleen kevyttä appelsiinia joka kuitenkin jää taka-alalle. Todella pitkä jälkimaku jossa paljon vaaleaa puuta ja turvetta.


Mikäli savuiset viskit ovat mieleen, on 16 vuotias Lagavulin jokaisen tyylitietoisen viskisiepon ehdoton hankinta. Omat mieltymykseni ovat viimevuosina kohdistuneet hedelmäisiin ja kevyempiin viskeihin mutta aika-ajoin kielenkantani kaipaavat myös voimakkaampia makuja. Savuviskit tarjoavat mukavaa vaihtelua ja herättelevät makuhermoja maistelemaan viskejä laajemmalla skaalalla. Savuviskeissä ja etenkin Lagavulinissa on omanlaisensa potku ja karakteeri joka myös jakaa mielipiteitä. Lagavulin osuu mielestäni savuisella luonteellaan näihin sateisen harmaisiin päiviin kuin nyrkki silmään. Kyllä vain osaavat Lagavulinin tislaamolla tehdä perhanan hyvää viskiä. Vahva suositus. Sláinte!

Oletko enemmän hedelmäisten viskien ystävä? Käy lukemassa blogipostaukseni: Glenburgie 15 Year Old Single Malt.

Kommentit