Auchentoshan 5 Year Old Càrn Mòr Strictly Limited



Maisteluvuorossa tällä kertaa Auchentoshanin 5 vuotiasta single maltia. Kyseessä on yksityisen pullottajan Morrison & MacKayn Càrn Mòr Strictly Limited sarjan pullotus Auchentoshanin tislaamolla tislatusta ja sherry puncheon -tynnyrissä kypsytetystä viskistä. Pullo on yhdestä tynnyristä ja tästä tynnyristä on julkaistu kokonaisuudessaan 697 pullon erä.

Makunystyröitäni hellästi koetteleva elämänvesi on tislattu vuonna 2012 ja pullotettu 2018. Kun useimpien tislaamojen bulkkituotteet ovat noin 10-16 vuotiaita viskejä, niin ensimmäisenä herää mieleen kysymys, voiko viisi vuotias viski olla vielä makuhermoja tyydyttävää viskiä? Tätä yksilöä siemaillessani voin vain todeta että kyllä voi.


AUCHENTOSHANIN TISLAAMO

Auchentoshan on yksi Skotlannin eteläisimmän viskialueen, Lowlandin tislaamo. Se on perustettu 1823 ja sijaitsee Skotlannin länsipuolella Glasgown ja Dumbartonin välissä. Lowland -tislaamojen viskit ovat yleisluonteeltaan melko raikkaita ja kepeitä. Auchentoshan poikkeaa valtaosasta Skotlannin tislaamoista sillä, että siellä viski tislataan kolmeen kertaan. Tislaamon mukaan kolmas tislaus antaa Auchentoshanin viskeille poikkeuksellisen pehmeyden ja makeuden.


Väri:
Vaikka viski on nuorta, on cherrytynnyri antanut sille kauniin värin. Se on jotain punertavan kullan ja pronssin väliltä

Tuoksu:
Huh, mitä makeutta! Rutkasti karamellia ja raikasta hedelmäisyyttä. Hieman omenaa, appelsiinia ja sitrusta sekä kevyttä mausteisuutta. Tulipas todella kesäinen fiilis.

Maku:
Maussa taas kevyttä suklaata ja vaniljaa, makeaa omenaa ja appelsiinia sekä leivontamausteita. Melko suora ja kirkas maku. Todella pehmeää. Ei kyllä uskoisi että pullon kyljessä lukee alkoholipitoisuudeksi raikkaat 46 %.

Jälkimaku:
Jälkimaku ei ole erityisen pitkä. Melko hento ja pehmeä. Omenaa ja kevyen sitruksinen.


YHTEENVETO VISKISTÄ

Jos sokkona olisin maistanut, en olisi uskonut kyseessä olevan näin nuori viski. Sanonta “Ikä on vain numeroita” osuu nyt tavallaan kyllä naulan kantaan. Huomaa kyllä että viskin makupaletti ei ole kaikista rikkain, mutta hienosti viski on saanut aromia käytetystä cherrytynnyristä. On varmasti yksi pehmeimmistä viskeistä joita olen lyhyellä viskimatkallani maistanut. Uskon että kolminkertaisella tislauksella on varmasti osuutensa viskin pehmeyden kanssa. 

Jos viskit eivät ole aivan se oma juttu, mutta syystä tai toisesta päädyt tai hakeudut tuota enkelten eliksiiriä nauttimaan, on tämä yksilö loistava porttiteorian mukainen ensiaskel kovempiin aineisiin. Kokeneemmille viskinörteille tai turvesavuisen viskin kurlaajille tämä ei varmasti suuria tunteita herätä. Liian helppoa juotavaa.


Kommentit