Tomatin 12 Year Old Single Malt

Voiko syksyistä iltaa paremmin viettää, kuin sielua lämmittävä viskilasi kädessä? No ainakin parempaa saa etsiä. Tällä kertaa viskilasissa on Tomatinin 12 vuotiasta. Kyseinen jalo juoma tulee Tomatinin tislaamolta. Saman nimiseltä kylältä, joka sijaitsee Skotlannin ylämailla, noin puolen tunnin ajomatkan verran Invernessistä etelään. Kyseessä on Highland Single Malt viski.


Hyvä viski toimii erinomaisena lämmittäjänä koleina syysiltoina.

12 vuotias on Tomatinin ns. bulkkituote, joka vuodesta 2003 alkaen korvasi markkinoilla aiemmin olleen 10 vuotiaan. Hinnaltaan tämä jumalten juoma on todella kohtuullinen, eikä sitä tarvitse metsästää kissojen ja koirien kanssa. Kyseessä on siis perus hyvää tavaraa järkihintaan, jota kehtaa kaataa kaverillekin.

Makua ja syvyyttä kahdesta tynnyristä

Tomatin 12 vuotias on kypsytetty sekä bourbon- että sherrytynnyrissä. Molemmat tynnyrit antavat oman osuutensa viskin makuun, tuoksuun ja väriin. Olen viimeaikoina mieltynyt hedelmäisiin ja melko makeisiin viskeihin. Tätä makupalettia myös Tomatinin 12 vuotias ehdottomasti edustaa.


Tomatin 12 vuotias on saanut väriä sekä hedelmäistä makua cherrytynnyristä.

Väri

Väriltään tuo iki-ihana janon sammuttaja on kauniin meripihkan ruskea. Viski on selkeästi saanut syvyyttä väriin cherrytynnyristä.

Maku

Tislaamon mukaan maussa on havaittavissa omenaa, päärynää ja hieman pähkinää. Myös oma makuaistini löytää kyllä selkeästi tuon omenan ja päärynän. Suutuntuma on hyvin lämmin ja voimakas. Viski siis kirjaimellisesti lämmittää suussa. Muutama vesitilkka pehmentää tuntumaa ja tuo makuja aivan eri tavalla esiin. Suosittelen kokeilemaan. 


Kunnon lasilla voit vaikuttaa viskin maistelukokemukseen. Kuvassa Glencairn-lasi.

Myös viskilasin muodolla on oma vaikutuksensa viskin makuun ja tuoksuun. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, muunmuassa Glencairn-lasia josta voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani täältä.

Tuoksu 

Tuoksussa huomaan rypäleitä, sitrushedelmiä ja erittäin vahvasti päärynän.


Tästä viskistä voit löytää erittäin hienon yhdistelmän muunmuassa omenan ja päärynän makuja.

Ei ollut tämäkään huono ostos. Tomatin 12 vuotias on hintaansa nähden erinomainen viski. Suosittelen ehdottomasti hedelmäisten viskien ystävälle. Annan pisteet 4,5 / 5.


Kommentit