Ylistys saunalle

Polttopuiden kalinaa. Vienoa pihkan tuoksua. Tulitikun raapaisu ja kirkkaasti leimahtava liekki.

Tämä ikiaikainen ihmelääke, poliittisten valtapelien alttari, vanhan liiton kauppamiesten luvattu pelikenttä, suomalaisen kodin sydän. Sauna. 

Puulämmitteinen sauna on paras. Jos joku on asiasta toista mieltä, on hän väärässä.

”Jos ei sauna, viina ja terva auta, on tauti kuolemaksi.” 
Onneksi nykypäivän lääketiede on kehittynyt sen verran pidemmälle, että pienen ihmisen henkipoloinen ei ole pelkästään, huom pelkästään näiden kolmen ihmelääkkeen varassa. Mutta jo ikiaikaisesta sananlaskustakin voidaan päätellä, että saunalla on ollut suomalaisessa kulttuurissa suuri merkitys. Siihen on liittynyt paljon mystiikkaa ja yliluonnollisia uskomuksia. 

Koivuvastalla on hyvä läimiä omaa tai kaverin selkää. Myös vastomisella on uskottu olevan erilaisia terveysvaikutuksia. 


Hyvä saunajuoma kuuluu myös saunomiseen. Tässä pätevä vaihtoehto Sori Brewing -panimolta. Hardly working on kevyesti humaloitu pils -tyyppinen olut. Oluista voit käydä lukemassa lisää aiemmasta blogikirjoituksestani täältä.

Pohjoisella pallonpuoliskolla eletään tällä hetkellä pimeintä aikaa vuodesta. Pitäisi olla parikymmentä astetta pakkasta ja lumihanget, jos ei nyt ihan kainaloihin niin ainakin haaroihin asti. Totuus taitaa olla kuitenkin se että lunta on juuri ja juuri nimeksi, eikä pakkastakaan ole juuri muutamaa astetta enempää, mutta tunnelma on kuitenkin kuin valottomassa jääkaapissa.



On siis sanomattakin selvää että ihminen hakee jostain hetken helpotusta pimeyteen, kylmyyteen ja näistä johtuvaan mielen synkkyyteen. Mikäpä sen ilmeisempi tapa hakea sitä pienen pientä valoa ja lämpöä kaiken pimeyden ja kylmyyden keskelle kuin saunasta. Onneksi meillä on sauna.

Kommentit