Vinkki illanviettoon - Viski tasting

Viskitasting

Toistaako illanviettonne rutiininomaisesti samaa vanhaa kaavaa? Etkö tiedä miten viihdyttäisit vieraitasi illallisen yhteydessä? Jos seurueessa on viskin ystäviä, niin takuuvarma ohjelmanumero illanviettoon on viski tasting! Sinun ei tarvitse olla mäskissä liotettu viski-tietäjä, vaan onnistuneeseen kotitastingiin tarvitaan ainoastaan ripaus rohkeutta, uteliaisuutta ja seikkailumieltä.

Oma viskiharrastukseni on toistaiseksi ollut lähinnä yksin vietettyjä hetkiä viskin parissa. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Toki ihana puolisoni on saanut nauttia rakkaasta harrastuksestani kanssani.

Tasting on loistava tapa vertailla erilaisia viskejä. Pelkästään itseni iloksi en ole kuitenkaan useamman viskin maistelua järjestänyt. Nyt tätä kirjoittaessani mietin vakavasti, miksi? Yksi syy on varmasti se, että viski ja sen tuoma ilo on parasta jaettuna. Päätin siis tässä jokunen aika sitten, eräänä ratkiriemukkaana viikonloppuna jakaa elämän veden ilosanomaa ja pidin kavereiden kesken pienimuotoiset maistelut.


Viskitasting

Näin valitsin maisteltavat viskit

Tastingin viskit voi valita lukuisilla eri perusteilla. Voit valita vaikka tietyn tislaamon viskejä, tai tietyn alueen tai tyylin perusteella, esim. Islayn savuiset viskit. Tastingissa olisi hyvä olla ainakin kolmea eri viskiä. Malttia kuitenkin maisteltavien määrään. Makuaisti turtuu helposti ja eri viskien maut sekoittuvat, jos maisteltavia on liian monta.

Valitsin järjestämääni tastingiin neljä viskiä sillä ajatuksella, että makupaletti voimistuu aina ensimmäisestä viskistä viimeiseen. Valitut viskit olivat Skotlannin kolmelta eri viskialueelta: Speyside, Highland ja Islay. 

Viskit maistelujärjestyksessään:


Glenlivet - Founders reserve
Glenlivet - Founders reserve


Tomatin 12 YO
Tomatin 12 YO

Craigellachie 13 YO
Craigellachie 13 YO

Lagavulin 16 YO
Lagavulin 16 YO

Viskin maistelu sokkona

Maistelu suoritettiin kahden kierroksen taktiikalla. Ensimmäisellä kierroksella jokainen sai maistella viskiä ns. sokkona ja luoda oman makukuvauksensa jokaisesta viskistä. Toisella kierroksella katsottiin tislaamojen omat makukuvaukset ja verrattiin omia löytöjä näihin. Tämän jälkeen viskiä maisteltiin uudemman kerran ja pyrittiin löytämään näitä tislaamojen mainitsemia makuja ja tuoksuja.


Viskitasting

Vinkit onnistuneeseen tastingiin

Maistelulasit tulisi olla jokaiselle viskille samanlaiset. Tosi hifistelijät hoitaa sitten maistelut kunnon maistelulaiseilla esim. Glencairnin laseilla joista kerroinkin aiemmassa tekstissäni. Voit lukea sen täätlä. Ei kannata myöskään unohtaa vettä, jolla voi huuhdella suutaan viskien välillä. Osanottajille tasting on aina mukavampi elämys, jos tastingin pitäjä osaa kertoa taustaa maisteltavista viskeistä. Muistiinpanovälineet helpottaa makukuvausten kirjaamista. Tämä täytyy itsekin pitää mielessä seuraavaa tastingia järjestettäessä. Ei kannata myöskään nauttia liikaa muita alkoholituotteita ennen tastingia. Ethän halua turruttaa makuaistiasi ennen maistelua. Viimeinen ja tärkein neuvoni on heittäytyä rohkeasti viskien makumaailmaan. Slàinte mhath!

Kommentit